Buddha inbeeld in Bellingwolde

BUDDHA in BEELD in BELLINGWOLDE

Thema: Boeddhistische Iconen en Symbolen

De herfst is weer begonnen en daarmee ook de tijd om naar binnen te keren en ook weer de tijd voor “Buddha in Beeld”. We hebben het thema van de afgelopen Open Monumenten Dag doorgetrokken naar de Buddha expositie van dit jaar.
Onze voorouders vereerden heilige voorwerpen en zagen hun hele wereld symbolisch. Leven, dood en wedergeboorte konden niet los van elkaar worden gezien. Deze transformaties werden met verhalen en symbolen verklaard. Het aanbreken van een nieuwe dag, een nieuw seizoen
werd op symbolische wijze in rituelen, kunst, dans, offers, maskers, hiërogliefen, talismans, architectuur en muziek uitgebeeld. De gezamenlijke beleving van mythen en verhalen over de
oorsprong van een gemeenschap zorgde voor een sterke band binnen een bepaalde cultuur.

Religies zitten vol met beeldentaal en symboliek. Enerzijds om te eren, te danken en te aanbidden en om de belangrijkste waarheden van het menselijk bestaan op creatieve wijze tot uitdrukking te brengen. Anderzijds om de kracht van het heelal en de diepere, minder makkelijk te begrijpen waarheden van het leven, uit te drukken.

De woorden icoon en symbool worden vaak in één adem genoemd. Op het eerste gezicht zou je zeggen, dat ze vrijwel hetzelfde zijn. Maar tussen iconen en symbolen bestaat toch een fundamenteel verschil.

Het woord Icoon komt uit het Grieks Eikoon (eikonai) = wat er op lijkt. Een icoon is een teken dat in zijn vorm wel overeenkomt met zijn betekenis en is datgene waar het in werkelijkheid naar verwijst. Het betekende zelf hoeft niet perse aanwezig te zijn. Er is een wel relatie van gelijkenis. Een Boeddha ziet er echt uit als Boeddha.

Een Symbool is een teken waarbij geen natuurlijke relatie bestaat tussen de weergave van het teken en de betekenis, die er mee wordt uitgedrukt. Een symbool berust meestal op afspraken, die de gebruikers van het symbool hiervoor ooit hebben gemaakt. Een vredesduif lijkt op een duif, maar het symbool berust op een afspraak daarover.

Voorbeelden van Boeddhistisch iconen zijn: Buddhabeeld, beeld van een Bodhisattva, monnik met een bedelnap, beeld van een god, enz. In China en Japan staan een aantal gigantisch grote beelden van 100 meter hoogte of zelfs nog meer. Zij behoren tot het werelderfgoed en worden (voor zover mogelijk) beschermd door de Unesco.
Voorbeelden van Boeddhistisch symbolen zijn: Lotus, Stupa, Mandala, Dharmawiel, enz.
Bodhisattva KwanYin
Sanya China h=108m


Over Iconen en Symbolen bleek tijdens het zoeken ernaar, dat er achteraf wel heel erg veel informatie over te vinden is. Eigenlijk teveel om in de folder op te nemen. De folder en de uitgebreidere informatie vindt u op de website, www.buddhainbeeld.nl.

Buddha in Beeld start op zondag 23 okt. van 13.00 - 17.00 uur en is elke zondag t/m
26 dec. te bezoeken.
De toegang is gratis. Kom genieten van de rust, de muziek, het licht en de sfeer.

Bezoekadres: Hoofdweg 148 Bellingwolde.
Website: www.buddhainbeeld.nl