Lezing door Tjarko van Dijk in Museum De Oude Wolden

Maandag avond was er in museum de Oude Wolden een lezing door Tjarko van Dijk.

Hier onder in het kort waar de lezing over ging. 

Bijna 350 jaar geleden viel de Münsterse vorst-bisschop Bernhard van Galen Westerwolde binnen, na een ten dele geslaagde veldtocht door het Noordoosten van de Nederlandse Republiek. Het garnizoen van Bourtange en de gardetroepen van Groningen versloegen de Münsterse troepen echter op 26 september 1665 in de Slag bij Jipsinghuizen. Van Galen moest over een smal pad door het moeras de aftocht blazen. Eén van de toenmalige kapiteins van Bourtange, Gajus van Jeltinga, beschreef het krijgsverloop in zijn aantekeningen waardoor veel over deze slag bekend is gebleven.

 

De Eerste Münsterse Oorlog (1665-1666) heeft in de Nederlandse geschiedschrijving altijd in de schaduw gestaan van de gelijktijdige Tweede Engelse Oorlog. Voor de Westerwolders en Oldambtsters van die tijd was de grote oorlog tegen Engeland echter nieuws uit de verte. Hun gebied werd het strijdtoneel van een agressieve aanval die onuitwisbare sporen in de regionale geschiedenis en de volksoverlevering achterliet. De herdenking van de Slag bij Jipsinghuizen vormt een goede aanleiding om de bekendheid hiervan aan te wakkeren.

 

CHC Oldambt, MOW | Museum de Oude Wolden, Historische Vereniging Westerwolde en Vestingmuseum Oudeschans organiseren hiertoe een uitgebreid en aansprekend cultuurhistorisch programma rond de Eerste Münsterse Oorlog.