Sproakwotter opent expositie Contrast op zondagmiddag 15 juli in het MOW

Kunstexpo Contrast

Vier kunstenaars, vier visies

Hans Dingjan | Joshua Janssen | Ria van Krieken | Marian Smit

15 juli tot en met 30 september 2018

 

Sproakwotter opent expositie Contrast op zondagmiddag 15 juli in het MOW | Museum de Oude Wolden te Bellingwolde met werken van Hans Dingjan, Joshua Janssen, Ria van Krieken en Marian Smit.

 

Op zondag 15 juli opent het Groningse muzikale (rap) duo Sproakwotter om 15 uur de tentoonstelling Contrast in het MOW, Museum de Oude Wolden te Bellingwolde.

 

In de tentoonstelling Contrast komen vier heel verschillende kunstenaars samen: Hans Dingjan, Joshua Janssen, Ria van Krieken en Marian Smit. Wat hun bindt, is hun liefde voor het vak. Elk gaat echter zijn eigen avontuur aan, speelt zijn eigen spel met kijken en verbeelding, zoeken en vinden. Een streven dat niet ophoudt, steeds opnieuw tot uiting komt. In Contrast vind je dan ook het meest recente werk van deze kunstenaars.

 

De tentoonstelling omvat schilderijen, aquarellen, objecten/beelden en installaties en is tot en met 30 september te zien. Hans Dingjan geeft in de loop van de tentoonstelling vier rondleidingen. Lees daarover meer op de website van het museum. Tegelijkertijd met Contrast start in de ontvangst van het museum de tentoonstelling Verlaten Oorden.

 

Het MOW vind je aan de hoofdweg in Bellingwolde en is dinsdag tot en met zondag geopend, door de week van 11 tot 17 uur en in het weekend van 13 tot 17 uur. Op woensdag bepaal je zelf de hoogte van je entree. Meer informatie staat op www.museumdeoudewolden.nl

 

 

Over de kunstenaars kort

Hans Dingjan schildert portretten, waarbij hij recht wil doen aan de mens die hij verbeeldt. Het uiteindelijke portret is het resultaat van een proces van intensief kijken, intimiteit en respect. Joshua Janssens werk ontstaat al doende. Door neerzetten, weghalen en weer aanbrengen, verkrijgt hij hallucinerende eenheden van vorm en kleur. Ria van Krieken maakt gebruiksvoorwerpen zoals vazen en kommen, veelal op basis van papier. Al spelende, vormt zij deze om tot op zich zelf staande objecten, met een nieuwe betekenis en een eigen uitstraling. Marian Smit werkt eveneens met papier. Haar installaties van herhalende elementen, vaak ontleend aan de natuur, gaan een dialoog met licht en ruimte aan. Een eventuele betekenis krijgen deze pas achteraf.

 

Over de kunstenaars uitgebreid

Hans Dingjan kijkt intensief naar mensen, wil hun kleinere en soms grotere persoonlijke verhalen vastleggen op doek. In zijn portretten speekt intimiteit op verschillende manieren een rol. Dingjan tracht de mens die hij schildert recht te doen. De beeldende keuzes die hij maakt, moeten uiteindelijk tot het samenvallen van mens en schilderij leiden.

 

Joshua Janssen begint veelal met een dwingend raster. Dan start het grote avontuur in aquarelverf, van kleur, licht, vorm en ruimte. Zijn schilderen is een proces van neerzetten, weghalen en weer aanbrengen. Door te zien wat er gebeurd, stuurt hij zijn keuzes. Een eindeloos spel van mogelijkheden met steeds nieuwe te volgen sporen. Aan het einde hiervan staat een onnavolgbare, hallucinerende eenheid van vorm en kleur.

 

Ria van Krieken maakt objecten, zoals kommen, schalen en vazen op basis van papier. Spelenderwijs zoekt zij een andere betekenis voor deze objecten zodat deze hun oorspronkelijke functie verliezen en op zichzelf komen te staan, met een eigen, persoonlijke uitstraling. Hiernaast vouwt de kunstenaar schakelvormen en brengt deze samen tot nieuwe objecten. Ritme, kleur, materiaal en hoeveelheden zijn hierbij de belangrijkste beeldende elementen.

 

Marian Smit werkt graag met papier, soms met toevoeging van textiel en bij voorkeur op klein formaat. Smit heeft een bijzonder oog voor de structuren van het natuurlijke landschap. Vaak kiest zij groeivormen die zij uit hun context haalt en als los element vermenigvuldigt. Zo ontstaan abstracte werken. Deze vaak fragiel ogende installaties gaan ter plekke een interactie aan met licht en ruimte. Betekenis kun je hoogstens achteraf toekennen.

 

Websites kunstenaars

www.hansdingjan.nl

https://www.flickr.com/people/joshua_janssen

www.riavankrieken.nl

www.mariansmit.info