Dirk Kome en erfgoedcafé starten historische avonden in MOW

Zondag opende Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, de tentoonstelling ‘Fotografen van de vooruitgang’. Wie geen genoeg kan krijgen van de historische foto’s van Tonnis Post en de moderne fotografie van Dirk Kome kan, naast de tentoonstelling die nog het hele jaar loopt, de 25e in het MOW terecht voor een erfgoedcafé waarbij Dirk Kome over het project spreekt. Het is de informele start van de Historische Avonden, de lezingenreeks die het MOW samen met de Historische Vereniging Westerwolde elk jaar organiseert.

 

Zeven sprekers vertellen dit jaar elke donderdagavond van 25 oktober tot en met 6 december historische verhalen rondom het thema opstand. Hierbij verlaten zij de regio om te spreken over strijd en verzet in Nederland of Europa, dat soms meer en soms minder in de eigen streek gevoeld werd. Sprekers zijn achtereenvolgens Dirk Kome, Geert Volders, Harm Veldman, Mineke Bosch, Marianne Kruijswijk, Anna van der Molen en Tjarko van Dijk/Obby Veenstra. Onderwerpen lopen van de beeldenstorm van 1566 tot een gewenste revolutie in 1918, verzet tijdens oorlogstijd, de strijd voor kiesrecht door mannen en vrouwen en de betekenis van Karl Marx. Op de websites van het museum en de historische vereniging vind je alle lezingen met een toelichting terug.

 

25 oktober | informeel van start met erfgoedcafé

 

Dirk Kome bijt de spits af op 25 oktober en vertelt verhalen rondom zijn project en de tentoonstelling Fotografen van de vooruitgang, waaronder een verhaal over het inzetten van fotografie in de strijd voor betere woonomstandigheden. De fotografie van de in Groningen bekende fotograaf Tonnis Post waren voor Kome een uitgangspunt. Niet alleen zocht Kome veel van de foto’s van Post bij elkaar, ook onderzocht hij wat terecht kwam van de plekken en de (nakomelingen van de) mensen die deze Winschoter fotograaf fotografeerde. Komes eigen foto’s vormen een verslag van deze zoektocht en verbinden tegelijkertijd het oosten van Groningen uit de foto’s van toen met de tijd van nu. Tijdens de twee jaar dat Kome onderzoek deed en fotografeerde leerde hij het oosten van Groningen en de mensen die daar  wonen goed kennen.

 

Het was één van de redenen om de start van de Historische Avonden niet vorm te geven als een klassieke lezing maar meer als een ontmoeting. Kome zal op verschillende punten van de avond rondom de tentoonstelling toelichting bieden. De avond biedt hiernaast ruimte voor onderlinge gesprekken en eigen inbreng. Neem ook vooral je eigen oude foto’s mee naar dit erfgoedcafé.

 

Praktische info

 

Elke lezing start om 20 uur. Je kunt vanaf 19.30 uur in het museum terecht.

 

De toegang bedraagt € 5,00 inclusief entree museum en een kopje koffie of thee.

Van plan om meerdere lezingen te bezoeken? Koop een strippenkaart! Verkrijgbaar bij de balie vanaf de eerste lezing voor € 11,50 voor 3 lezingen (€ 3,50 korting)

 

Leden van de Historische Vereniging Westerwolde betalen slechts € 4,00 per lezing of € 10,00 voor een strippenkaart van 3 lezingen.

 

Het MOW vind je aan de Hoofdweg 161 te Bellingwolde. Meer info staat op www.museumdeoudewolden.nl of ga naar www.verenigingwesterwolde.nl