Brandje in MOW

Brandje in MOW | Museum de Oude Wolden te Bellingwolde hindert opbouw nieuwe exposities, naar verwachting geen blijvende schade

 

Gisterochtend rond 10 uur veroorzaakte een kortsluiting in een plafondlamp een kleine brand in een van de zalen van MOW | Museum de Oude Wolden te Bellingwolde. Het alarmsignaal ging af, de mensen op het museum reageerden adequaat en de brandweer was snel ter plaatse. Het vuur zelf richtte geen grote schade aan, anders dan het plafond. Wel is sprake van roetschade. Naast de zaal zelf is de ontvangst en een deel van de centrale hal aangetast. Enkele medewerkers van het museum hadden rook ingeademd maar zijn na medische controle gelukkig in orde bevonden.

 

De zaal herbergde op het moment van het brandje niet alleen schilderijen van Bruckman maar ook een collectie van Maya Wildevuur, enkele schilderijen uit de vorige tentoonstelling en diverse tentoonstellingsartikelen. De betrokken kunstenaars zijn waar mogelijk geïnformeerd. MOW is op alle fronten goed verzekerd. Het museum verwacht geen blijvende schade aan de werken.

 

Op dit moment inventariseren medewerkers van het museum samen met mensen van de Gemeente, de verzekering en een speciaal in kunstschade gespecialiseerd bedrijf de precieze schade en de noodzakelijke maatregelen. Op basis hiervan kan MOW inschatten wat bijvoorbeeld de omvang van de schoonmaak is, die overigens voor een deel al van start is gegaan. Grootste vraag is hoe en wanneer het museum weer open kan.

 

MOW zit midden in een omvangrijke expositiewissel. Komende vrijdag zouden twee nieuwe exposities aanvangen: 100% Maya, een overzichtstentoonstelling rond Maya Wildevuur en Outside Inside/ Inside Outside met werk van Anna Rijkens. Ook start dan het tuin- en kunstevenement Westerwolde Rijgt. In het meest gunstige geval opent MOW komende vrijdag met aangepaste tentoonstellingen en kunnen de openingen op 17 en 19 juni en de geplande activiteiten rond Westerwolde Rijgt gewoon doorgaan.

 

MOW hoopt binnen een dag uitsluitsel hierover te geven.

 

Bron: Museum de Oude Wolden