Opening nieuwe expositie duizend dingen in MOW

Expositie over eigen collectie van start in het MOW te Bellingwolde. Op zondagmiddag 6 opent  wethouder van cultuur van de Gemeente Bellingwedde Lea van der Tuin de tentoonstelling Duizend Dingen. De expositie loopt tot en met 19 maart 2017.

 

Duizend Dingen is een speelse verkenning van de veelzijdige collectie van het MOW. De tentoonstelling draait om de vele, verschillende, soms alledaagse en vaker bijzondere historische objecten uit de depots van het museum. Hoe zaken uit het dagelijkse leven van vroeger ons nu heel vreemd voorkomen, is één van de terugkerende vragen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het onderdeel Verdwenen Dingen: zaken die vroeger gewoon waren maar inmiddels onbekend. In Orde der Dingen staan alledaagse voorwerpen uit het leven van vroeger centraal en ook hier geldt “hoe herkenbaar zijn die nu nog?”

 

Eerder riep het MOW mensen op hun eigen dierbare dingen te exposeren, met de publieksactie Echt mijn ding. Bij deze objecten kan je het achterliggende, vaak persoonlijke verhaal lezen.

 

De tentoonstelling kent niet alleen historische voorwerpen maar laat ook werken zien uit de kunstcollectie van het MOW. Zo toont het museum diverse schilderijen en tekeningen van Ploegleden van het eerste uur, waaronder Jan Altink, Johan Dijkstra en Ben Walrecht. De werken gaan allemaal over de eigen streek, van de Westerwoldse Aa tot gebouwen in de regio. Het schilderij Zicht op de Magnuskerk van Johan Dijkstra kwam pas vorige maand dankzij een legaat in collectie en is nu voor het eerst publiek te zien. Hiernaast laat het museum werken zien van Els Amman en Jo van Dijk.

 

Naast Duizend Dingen toont het MOW in de ontvangst werken van Geert Schreuder, in een aflevering van 24K, met elke maand een andere kunstenaar uit de eigen regio. Deze tentoonstelling eindigt op 4 december. Op 27 november is de kunstenaar aanwezig voor een vrij toegankelijke “ontmoet & groet”. Het muzikale duo Lenny & Junior treedt daarbij op.

 

De zaal met werken van fijnschilder en magisch realist Lodewijk Bruckman opent tegen het einde van de maand na herstel vanwege een klein brandje.

 

Het museum bevindt zich aan de hoofdweg van Bellingwolde en is elke woensdag tot en met zondag geopend. Elke woensdag kent het MOW gratis entree.