Tonnis Post Fotodag in het MOW levert 250 foto’s op

Tonnis Post Fotodag in het MOW te Bellingwolde trekt 150 bezoekers en brengt 250 foto’s en ansichten van Winschoter fotograaf van weleer Tonnis Post boven water. Het in kaart brengen van het oeuvre van deze bijzondere fotograaf door Dirk Kome en Eddie Marsman komt weer een stapje dichterbij.

 

Afgelopen zondag 29 januari vond in het MOW | Museum de Oude Wolden te Bellingwolde de Tonnis Post Fotodag plaats. De dag bood een divers programma rond de fotograaf Tonnis Post (1877-1930). In vitrines lagen originele afdrukken van zijn foto’s uit onder meer RHC Groninger Archieven, het Waterschap Hunze en Aa’s en het MOW zelf. Een doorlopende diapresentatie van 52 foto's maakte de diversiteit van het werk van Post goed zichtbaar. Het museum toonde verder foto’s van de hand van Dirk Kome uit de series Rockanje en Polder. Beide series verbeelden het leven uit de polder van alle dag en herinneren soms sterk aan de meest bekende opnamen van Post. In opdracht van arts Middendorp legde deze tussen 1913 en 1916 de armoedige woningen in Westerwolde vast.

 

Hiernaast konden bezoekers originele afdrukken, ansichten en verhalen van Tonnis Post inbrengen. Aan die oproep werd goed gehoor gegeven. Zo’n 150 bezoekers kwamen op de fotodag af, waarvan vele met tassen en enveloppen vol foto's. Dit leverde al met al 250 veelal onbekende foto’s van Post op. Kome en Marsman zorgden samen met Harm Prenger voor de registratie van zowel foto's als de eigenaren. Marten Fokkens van de Werkgroep Oud Bellingwedde en Marco Wiegers, die de techniek van het hele project verzorgt,  scanden de foto’s ter plekke.

 

Onder de oogst bevindt zich van alles, van cartes de visite - kleine portretfoto’s op kartonnetjes die men vroeger onderling uitruilde - tot een opname van een tot brandweerauto omgebouwde T-Ford. Veel groepsfoto’s ook, van complete families achter een boerenschuur, schoolklassen of toneel- en sportverenigingen. De heer Dallinga bracht een wel heel bijzondere groepsfoto in, getiteld "Staking 1929"! De foto’s bieden weer een verdere blik op het leven in Oldambt en Westerwolde aan het begin van de twintigste eeuw. Doordat het veelal familiefoto’s waren, konden inbrengers veel over de achtergrond van de foto’s vertellen, een waardevolle bijvangst.

 

De dag was een initiatief van fotograaf Dirk Kome en journalist Eddie Marsman, die werken aan een fotoboek en een tentoonstelling over Tonnis Post. De tentoonstelling gaat begin 2018 van start in het Fotomuseum Den Haag en is in de zomer ook in het MOW te zien. Het boek verschijnt eveneens begin 2018. Zowel de tentoonstelling als het boek zal een selectie bevatten van de foto’s die deze zondag binnenkwamen.

 

Kome en Marsman verwelkomen nog steeds originele foto’s van Post. Via de facebookpagina www.facebook.com/fotograafTonnisPost kom je in contact. Ook lees je hier meer over Tonnis Post, het project en de wijze waarop je een echte Tonnis Post kunt herkennen. Geen facebook? Je kan ook rechtstreeks met Dirk Kome bellen op het nummer 06 21 901 251.

 

Bron: museum de Oude Wolden